A lisztérzékenységről

A cöliákia a vékonybél-nyálkahártya betegsége. A károsodott nyálkahártyán keresztül a táplálék csak hiányosan tud felszívódni, ezért a szervezetbe több fontos tápanyag nem kerül be. A vékonybél-nyálkahártya több okból károsodhat. A cöliákiás betegeknél a károsodást a glutén okozza.

Glutént a búza, a rozs, az árpa és a zab fehérjéi tartalmaznak. Az erre érzékeny személyeknél a glutén hatására a vékonybél-nyálkahártya sejtjei elpusztulnak és a bélbolyhok ellaposodnak.Minden olyan táplálék amely tartalmazza a felsorolt gabonaféleségek bármelyikét az érzékeny egyénekben kiváltja, folyamatos adása esetén fenntartja ezt a betegséget.

A cöliákia egész életre szóló gluténérzékenységet jelent. Egyedüli kezelési módja a glutént tartalmazó gabonaféleségek elhagyása a táplálékból.                                                                Nagyon fontos, hogy a cöliákiás beteg egész életén keresztül szigorú gluténmentes diétás étrendet tartson.  A jól vezetett diétás kezelés mellett a betegek teljesen panaszmentesek.

Ismerje meg termékeinket